| Selamat Tahun Baru 1435H & 2014M Semoga Hari Yang Mendatang Ini Akan Mendekatkan Kita Kepada Tuhan Sekelian Alam ..

Friday, August 26, 2011

10 WAKTU DIMANA RAHMAT KURNIA ALLAH SWT PALING HAMPIR

Photobucket
Para sahabat yang di rahmati dan diberkati Allah SWT , Allah SWT telah mengkhususkan beberapa masa di mana pada waktu itu manusia begitu hampir dengan rahmat Allah SWT dan kurnia-Nya. Pada masa-masa ini manusia begitu dekat dengan Allah SWT , di mana pintu-pintu langit terbuka dan doa-doa diterima. Antaranya ada 10 waktu sepertimana yang dapat dihimpunkan daripada hadith-hadith Nabi SAW , iaitu :

1. Masa daripada gelincir matahari pada hari Jumaat sehingga terbenamnya matahari . Yakni antara selepas masuknya waktu zohor hari Jumaat sehingga masuknya waktu maghrib. Ini berlaku hanya seminggu sekali.

2. Masa ketika dinihari , iaitu satu pertiga malam yang akhir , atau waktu suhur sebelum masuk waktu fajar. Yakni antara pukul 2/3 pagi sehingga pukul 5/6 pagi lebih kurangnya.

3. Masa sujud , sama ada dalam solat fardhu mahupun solat sunat.

4. Masa selepas azan berkumandang , iaitu antara azan dan iqamah.

5. Masa selepas setiap solat fardhu.

6. Masa orang yang berpuasa berbuka puasa.

7. Masa turunnya hujan.

8. Masa berlakunya peperangan fi sabilillah. [ Ini jarang-jarang berlaku.]

9. Masa malam Lailatul Qadar. [ Ini berlaku hanya setahun sekali, iaitu dalam bulan Ramadhan. ]

10. Masa hari Arafah , yakni ketika jemaah haji berwuquf di sana pada 9 Zulhijjah. Ini juga berlaku setahun sekali. Saya berpendapat (berdasarkan hadith-hadith), masa mustajab berkenaan adalah mengikut jemaah haji berwuquf di Arafah, walaupun kiraan hisab dalam taqwim tempatan kita masih menunjukkan 8 Zulhijjah.

[ Faedah disaring daripada kitab al-Wasiyyah al-Nabawiyyah lil-Ummah al-Islamiyyah fi Hajjah al-Wada’ oleh Prof. Dr. Faruq Hamadah, hlm. 168-174 ]

Semoga panduan ini berguna untuk pemilik blog serta pembaca semua .. InsyaAllah .

Sumber maya :
www.1khalifah.wordpress.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...