| Selamat Tahun Baru 1435H & 2014M Semoga Hari Yang Mendatang Ini Akan Mendekatkan Kita Kepada Tuhan Sekelian Alam ..

Wednesday, July 13, 2011

Ibadat puasa

Photobucket
Ibadat puasa adalah ibadah dikerjakan dengan berlapar dan berdahaga sepanjang hari iaitu sejak terbitnya fajar sodiq (masuk waktu Subuh) hingga terbenamnya matahari (masuk waktu Maghrib). Antara hikmah dan faedah ibadat puasa ialah menginsafkan diri bahawa kita pada hakikatnya adalah makhluk yang dhaif yang perlu sentiasa menghampirkan diri dan beribadat kepada Allah SWT. serta mengharapkan limpah kurnia-Nya.

Firmah Allah SWT. menjelaskan tentang hikmah puasa Ramadhan yang bermaksud : " Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan berpuasa atas kamu sebagaimana diwajibkan atas umat-umat yang terdahulu sebelum kamu, semoga kamu bertakwa " (Surah al-Baqarah:183)


Dengan puasa juga, kita akan memperolehi kesihatan jasmani dan rohani. Sabda Nabi Muhammad SAW. yang bermaksud: " Berpuasalah kamu, tentu kamu akan sihat." Sabda Baginda Rasulullah SAW lagi : " Perut besar itu adalah sarang penyakit dan banyak makan itu punca segala penyakit. "

Selain daripada itu, puasa juga mempunyai hikmah dan faedah seperti :
  • Tanda bersyukur kepada Allah SWT. atas limpah kurnia nikmatNya yang tidak terhingga
  • Mendidik nafsu ammarah ( yang lebih banyak mengajak kepada keburukan ) agar berubah menjadi nafsu lawwamah dan seterusnya meningkat kepada nafsu mutmainnah yakni nafsu yang tenang tenteram, bersedia menjunjung titah perintah Allah SWT .
  • Melatih dan mendidik jiwa supaya mempunyai sifat belas kasihan terhadap orang-orang yang susah menderita dan kurang bernasib baik kehidupan mereka
  • Membersihkan diri daripada sifat-sifat mazmumah (keji) seperti tamak, sombong, hasad dengki dan lain-lain lagi
  • Mendidik jiwa supaya bersifat sabar, tahan menanggung kesusahan dan pelbagai cabaran dalam menempuh perjuangan hidup
  • Memperolehi kecerdasan akal dan fikiran sebagaimana disebut dalam satu riwayat maksudnya: " Orang yang lapar perutnya itu tajamlah fikirannya dan teranglah hatinya. "

Oleh kerana sangat besar faedah dan manfaatnya ibadah puasa kepada kita, maka selain puasa yang wajib pada bulan Ramadhan, ada lagi puasa-puasa sunat yang elok dilakukan sepanjang tahun iaitu seperti yang akan disebutkan nanti.

2 comments:

MaMa AiNi said...

dah terasa dekatnya bulan puasa bila mama baca entry ini !!...betul ringgo banyak menafaatnya berpuasa, semuga puasa kita diterima olh Allah...amin..

Ringgo said...

hanya beberapa hari saja lagi mama A ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...