| Selamat Tahun Baru 1435H & 2014M Semoga Hari Yang Mendatang Ini Akan Mendekatkan Kita Kepada Tuhan Sekelian Alam ..

Sunday, July 17, 2011

Pokok Semalu & Wanita ..

Photobucket
" Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri Baginda , Syaidatina Fatimah r.a. Setibanya mereka berdua dibawah sebatang pokok Tamar, Fatimah terpijak pohon semalu. Kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan. Fatimah menyatakan kepada ayahandanya , " apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ .

" Rasulullah dengan tenang berkata kepada puterinya kesayangannya itu, bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu itu daripada 4 aspek :
  • Pohon semalu akan kucup apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu ( pada tempatnya ).
  • Pohon semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslimah.
  • Semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna Wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Al-Amin.
  • Semalu akan menguncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja.

Photobucket

 walaupun kecil pokok semalu ini tapi pengajarannya amat besar untuk kaum wanita / muslimah kita .

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...